Zajęcia kulinarne u Sówek
Najstarsza grupa Sówki poznając w tym tygodniu smak i wygląd warzyw postanowiła zrobić sałatkę jarzynową. Każdy „mały kucharz” ubrany w czepek kuchenny i fartuszek, zaopatrzony w deskę do krojenia i plastikowy nożyk, przystąpił do krojenia wcześniej ugotowanych warzyw. Dzieci samodzielnie kroiły, mieszały i doprawiały sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przy okazji dzieci dowiedziały się jak ważna jest higiena w pracy na kuchni, a każdy kucharz przed przystąpieniem do pracy myje ręce oraz warzywa. Przygotowywanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Sałatka była naprawdę smaczna! Mogli przekonać się o tym nie tylko wykonawcy, ale także pracownicy przedszkola, którzy zostali nią poczęstowani.